28 helmikuuta 2013

Larppausta Agatha Christien tunnelmissa

Viikonloppuna pelattiin Espoossa vuoden 1939 Englantiin sijoittuva, Agatha Christien dekkareihin vahvasti pohjaava Maplegroven mysteeri. Viikonlopun aikana peli pelattiin kahdesti, allekirjoittanut oli mukana ensimmäisessä pelautuksessa. Pelissä heittäydyttiin vanhan ajan dekkareiden tunnelmaan ja tunnelmallinen Parkvillan vanha huvila toimi oivallisina puitteina tälle.

Maplegroven mysteeri oli tavallisia larppeja voimakkaammin käsikirjoitettu ja juonen ohjaamiseksi oli kaikille hahmoille kirjoitettu tähtihetkiä. Tähtihetket olivat siis pelinjohdon ennakkoon määrittelemiä kohtauksia tai tekoja joita hahmojen piti suorittaa, kuten vaikkapa vaikean asian esiinottaminen tuttavan kanssa heti päivällisen jälkeen tai olohuoneen laatikoiden tutkiminen. Lisäksi peliohjeeksi annettiin suuremman draaman säännön noudattaminen, eli draamat ratkotaan kaikkien nähden. Myös hahmot olivat hyvin dekkarimaisia siinä mielessä, että henkilöhistoriaa oli lyhyelti ja siitä tuotiin esiin vain pelihetkeen vaikuttavia seikkoja. Dekkarikirjailijahahmoni oli kovasti mieleen sikälikin, että Helsinki Noirin taustamateriaalissa on paljon hahmoa tukevaa tavaraa!

Kannatan lämpimästi suuremman draaman sääntöä ja pidän sitä omissa pöytäpeleissäni ohjenuorana, mutta yllätävää kyllä sen noudattaminen larpatessa tuntui olevan kynnyksen takana. Ehkä rimaa nosti se että mukana oltiinkin koko olemuksella toisin eikä pelipöydän ääressä? Mene ja tiedä. Nyt tauon jälkeen taas larppauksen aloitettuani on monesti käynyt niin, että nautin itse pelistä kovasti mutten oikein pääse hahmoon sisään kuten ennen. Se pieni taianomainen tunne jää puuttumaan. En ihan osaa sanoa missä vika piilee, ehken osaa enää heittäytyä pelitunnelmaan kuten ennen?

Mutta se noista mietinnöistä ja takaisin alkuperäisen aiheen pariin. Pelin mahdollisten uudelleenpelautuksien ja spoilausvaaran vuoksi en mene yksityiskohtiin, mutta noin yleisellä tasolla voin sanoa että käsikirjoitettu peli tuntui toimivan hyvin ja tähtihetkiä soisi näkevän useammissakin peleissä. Pelin tarkoitus oli elävöittää dekkareiden kultakauden maailmaa ja tässä myös onnistuttiin. Suosittelen lämpimästi osallistumista, mikäli tilaisuus siihen joskus tarjoutuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti