11 tammikuuta 2013

Savosta opittua

Minulla on vuodesta 2006 ollut peliprojekti nimeltä Savo (kannattaa muuten olla varovainen työnimien kanssa, niillä on taipumus jämähtää...). Sytyke siihen syntyi Verjnuarmun mainiolla keikalla. Bändi yhdistää suomalaista kansanperinnettä, savolaisuutta ja metallimusiikkia hyvin kutkuttavalla tavalla. Jo keikan aikana alkoivat peli-ideat virrata: hei, tätä meininkiä voi yhdistää roolipeleihin! Syntyi pelejä joissa muun muassa selviteltiin mikä oli tuonut räyhähengen taloon, autettiin kuolleensynnytyksessä ja koettiin tuomiopäivä jona hahmot joutuivat synneistään tilille.

Mekaniikka oli yleensä "heitä noppaa ja toivo isoa"ja noppaa harvoin heitettiin kertaakaan pelisession aikana. Palaute oli hyvää ja minua kannustettiin tekemään siitä ihan oikea peli. Ryhdyin innolla toimeen, mutta tie nousi nopeasti pystyyn. Peli rönsyili joka suuntaan ja selkeä fokus puuttui. Oli myös vaikea vastata kysymykseen "Mitä siinä oikein tehdään?". No, "eläydytään wanhan ajan raadolliseen arkeen" ei ole kovin myyvä vastaus. Pelit toimivat, mutten osannut selittää niiden taikaa ulkopuolisille.

Pähkinänkuoressa yritin liian isoja kokonaisuuksia kerralla, en osannut priorisoida enkä lopulta saanut mitään aikaan, turhauduin ja lopetin suunnittelun. Lopetin varmaan pariin kertaan. Olen jo pari kertaa päästänyt irti Savosta mutta huomannut ettei Savo päästä irti minusta. Ehkäpä siis vielä jonain päivänä... :D

Korjaavia liikkeitä Helsinki Noirin kanssa: noudatin jo Savon aikaan saamaani neuvoa ja kirjoitin yhdellä lauseella mistä pelissä on kyse: siinä otetaan poliisin rooli ja ratkotaan rikoksia 20-luvun nousukauden kiivaasti sykkivässä Helsingissä. Mika Waltarin ajankuvauksen tekivät minuun vaikutuksen ja toivon voivani tätä kautta välittää sen ajan nousukauden tunnelmaa. Lisäksi pilkoin tarvittavat taustamateriaaliaiheet osiin ja listasin pelin kannalta oleellisimmat. Päätin että hoidan pelitestauksen kertapelien muodossa sillä kampanjan aloittaminen on osoittautunut vaikeaksi töiden ja muiden aikataulujen vuoksi. Aikatauluista puheenollen, luonnostelin sellaisen kesään saakka. Toistaiseksi vain kesään, sillä en lainkaan vielä tiedä mitä on edessä projektin siinä vaiheessa. Nyt luetaan taustamateriaalia ja kirjoitetaan sitä peliin sopivaan muotoon, testataan peliä ja mekaniikkaa. Kesäkuussa on aika analysoida kevään tulokset ja määritellä mihin suuntaan seuraavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti